Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hunden Fläckis är hos veterinären för att få en spruta. Foto: Maria Loewen/SVT

Okunniga hundägare ger dyrare hundförsäkringar

Uppdaterad
Publicerad

Priset på hundförsäkringar har drivits upp när hundägarna blivit fler och mer frekvent besöker veterinären. Och enligt försäkringsbolagen har veterinärbesöken ibland varit onödiga, och beror på okunskap.

Enligt försäkringsbolaget Agria har priset på hundförsäkringar i Uppsala ökat uppåt 12 procent. En av anledningarna till det är att det är fler nya hundägare än innan pandemin, vilket lett till fler besök hos veterinären.

Enligt Patrik Olsson, affärsområdeschef på Agria för sällskapsdjur, skulle vissa besök kunna ha undvikits.

– Det är den stora okunskapen, man åker in till veterinärer för att man är orolig, säger han.

Veterinär Niclas Hellström i Uppsala märker av att fler skaffat hund – telefonen går varm och många av frågorna är mer basala.

– Nya hundägare har inte alltid lätt att förklara vad de menar, därför tar vi helst in en hund till oss för att konstatera om hunden är frisk eller sjuk.

Få ner priset

För att stävja ökade kostnader arbetar försäkringsbolaget Agria med utbildning för nya djurägare, och skadeförebyggande åtgärder.

– På sikt kommer det göra att premien inte behöver höjas lika mycket, säger Patrik Olsson.

Se klippet ovan för att höra mer om prisökning på hundförsäkring.

Så svarar två andra försäkringsbolag

  • Enligt försäkringsbolaget Folksam är känslan att förstagångsdjurägare är fler nu än tidigare, och att veterinärer kontaktas mer frekvent på grund av okunskap. Men om bolagets premieökning faktiskt beror på fler veterinärbesök är oklart. ”Vi har inga studier på det, men det är nära till hands att det är så, det är en av många anledningar”, säger Jan Lindblom, ansvarig för Folksams djurförsäkringar.
  • Försäkringsbolaget Svedea säger att deras hundpremie ökat något under pandemin, på grund av fler veterinärbesök, bland annat. De uppger också att många besök aldrig hade behövt äga rum. Priserna för djurförsäkring beror också på utvecklingen av kostnaden för vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.