Det finns en ökad oro för hot och våld inom vården sedan de digitala journalerna började införas, visar en studie vid Uppsala universitet. Foto: TT

E-journaler ökar oron för hot och våld inom vården

Uppdaterad
Publicerad

Digitala journaler har ökat oron för hot och våld bland vårdpersonal. ”Patienten kan lätt via sin journal se vem som vårdat dem och vilka de träffat”, säger professor Åsa Cajander vid Uppsala universitet.

Hon genomförde en studie redan för några år sedan, men fick den nyligen publicerad i en medicinsk tidskrift.

Slutsatserna baseras på 174 personer som arbetar inom vården och som svarat på en webbenkät.

– Det är för litet underlag för att dra några säkra slutsatser, men man kan säga att mina resultat visar på att det här är ett problem inom vården – det är ett arbetsmiljöproblem i sig att personalen känner oro, säger Åsa Cajander, som fått liknande resultat i tidigare studier.

Åsa Cajander.

Psykiatrin på tur

Digitala journaler är något som införs successivt inom vården. Nästa på tur inom Region Uppsala är psykiatrin, som samarbetat med Åsa Cajander inför införandet.

– Där försöker man införa de digitala patientjournalerna med hänsyn till den här oron som personalen känner, så det är bra. Men jag tycker också det borde prioriteras att kolla med patienterna – hur viktigt tycker de att det är att namnen på de som vårdat dem finns med?

Bara en person i studien har verkligen blivit utsatt för en hotfull incident.

– Och det kanske är allvarligt nog, säger Åsa Cajander.

Väl känd oro

För Vårdförbundet i Uppsala är oron kring de digitala journalerna inget nytt. Ordförande Kristina Lundmark är medveten om att det är en balansgång.

– Man kan inte hålla vårdgivaren hemlig såklart, men heller inte göra det så enkelt att en patient i affekt snabbt kan få tillgång till namnen.

Vad gör ni för era medlemmar i den här frågan?

– Vi har föreslagit för Region Uppsala att i stället för namnet skriva in de anställdas inloggningskod, på så sätt blir det ändå sökbart internt. Men vi har inte fått något gehör ännu, säger Kristina Lundmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.