På grund av en industribrand i Bålsta stängdes E18 tillfälligt av. Foto: Brottsplats Sthlm

E18 åter öppen efter industribrand i Bålsta

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand har härjat i en verkstadsbyggnad intill E18 i Bålsta. På grund av explosionsrisk hölls vägen under en tid avspärrad – men vid 01.10 öppnades den åter för trafik.

– Vi kommer ha en station kvar under natten som försiktighetsåtgärd, säger Per Pettersson, ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Larmet om branden i verkstadsbyggnaden intill E18 inkom till Storstockholms räddningscentral vid klockan 22.11 på måndagen, och vägen stängdes inledningsvis av i höjd med Bålsta.

Resurser från fem brandstationer kämpade mot elden som efter ett par timmar kunde släckas.

Vägen åter öppen

Avspärrningen av E18 hävdes dock först vid 01.10, ett tag efter att själva branden släckts. Anledningen var att räddningstjänsten letade efter en flaska med den kraftigt explosiva gasen acetylen som kunde finnas kvar i byggnaden.

Enligt räddningstjänstens uppgifter skulle bara en flaska acetylen ha varit placerad i lokalen, och det är osäkert om den fortfarande finns kvar.

– Det är svårt för det har funnits syrgas och handbrandsläckare som har smällt lite grann omvartannat. Nu undersöker vi om det finns en acetylenflaska kvar och i så fall kommer man ställa en container över så man begränsar skottlinjen mot E18, så det blir säkert att öppna upp vägen igen, sa Per Pettersson vid 01-tiden.

Acetylenbehållare måste kylas ned i 24 timmar efter att de utsatts för värme för att minimera explosionsrisken, vilket inledningsvis gjorde prognosen för när vägen kunde öppnas igen osäker. Men vid 01.10 kunde man alltså åter öppna vägen för trafik.

– Man har ställt en container över där man tror att det eventuellt kan finnas en gasflaska kvar. Samtidigt tror man att den redan kan ha smällt, så det är mer en säkerhetsåtgärd.

Skyttar kallades in

Räddningstjänsten hade tidigare också skyttar på plats för att försöka skjuta sönder flaskan. Dessa har dock fått lämna platsen, och nu är alltså strategin i stället att styra den eventuella explosionsriktningen bort från vägen med hjälp av container – om det nu visar sig finnas en intakt flaska kvar på platsen.

– Vi kommer ha en station kvar under natten som försiktighetsåtgärd, men branden är släckt och inga människor kom till skada.

Vad som orsakat branden är just nu oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.