Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ebba Busch (KD) höll en pressträff utanför Uppsala tingsrätt under tisdagen. Foto: Pontus Stark/SVT

Ebba Buschs husaffär kan gå till rättegång – parterna inte överens

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Buschs hustvist är ännu inte löst, efter dagens muntliga förberedelse i Uppsala tingsrätt. KD-ledaren har dock lämnat ett bud till den 81-åriga säljaren, som han nu ska ta ställning till. Men om ingen förlikning nås kommer tvisten att fortsätta med huvudförhandlingar i oktober. 

Kort efter att mötet i rätten avslutades höll Ebba Busch en kort presskonferens, där hon konstaterade att det gått sex månader sedan den tänkta tillträdesdagen och att hon i dag inte fått någon ny förståelse för säljaren, den 81-årige mannen.

– Jag har hela tiden haft ambitionen att försöka hitta en lösning på det här och har vid flertalet tillfällen försökt få till just det. Det har tyvärr inte gått och därför är det bra att vi har kunnat ses i dag äntligen. Jag tycker att det har varit konstruktivt och det känns som vi båda två lämnar i dag med ambitionen att försöka hitta en lösning på det här. Och en önskan att slippa huvudförhandling i domstol.

Om parterna inte kan komma överens innebär att ärendet går vidare till huvudförhandlingar i höst. Datumen är satta till 25, 26 och 28 oktober.

Det var i somras som KD-ledaren köpte en sjötomt utanför Uppsala av en 81-årig man. En kort tid efter att avtal skrivits ångrade sig mannen, och ville häva köpet. Hans ombud menar att säljaren har en kognitiv funktionsnedsättning och minnesproblem som gjorde att han inte förstod vad han skrev under.

”Handlar om familjen”

Ebba Busch säger på pressträffen att hon önskat att de kunnat hitta en lösning långt tidigare.

– Det här handlar ju om bostadssituationen för min familj. Jag har en fyraåring och en femåring hemma som också träffat säljaren flera gånger. De är små och de är barn. Det handlar om deras trygga bostadssituation. Det här är en ansträngande situation men jag förutsätter att den inte är rolig för säljaren heller, säger Ebba Busch.

Hon får frågor av de samlade journalisterna om ifall partimedlemmar tycker att hon ska lägga ned tvisten.

– Jag har inte fått påtryckning utav partimedlemmar. Men det är klart att jag som partiledare beklagar att uppmärksamhet gått till frågor som inte har med vår politik att göra.

Säljaren ”ska fundera”

81-åringens juridiska ombud Johann Binninge konstaterar efter dagens timmar i rätten att det varit en bra förhandling men att hans klient behöver tid att fundera.

– Vi har gett ett bud, vi har fått ett motbud och det ska säljaren gå hem och fundera på nu så att det inte blir fel igen.

– Jag går inte in på några detaljer överhuvudtaget om vilka förlikningsdiskussioner vi för nu.​ Ebba Busch har inte sagt så mycket, parterna har inte pratat över huvud taget nästan, säger Johann Binninge.

Vad har 81-åringen tyckt i dag med så mycket mediebevakning?

– Det har varit jobbigt såklart. Han tycker inte det här är kul, av förståeliga skäl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer