Ebba Busch Thor i lördagens prideparad Foto: SVT

Turbulens i KD när Busch Thor gick pride

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokrater flyr partiet efter att partiledaren Ebba Busch Thor deltagit i årets Prideparad, hävdar en partikollega

– Jag tror att det här skadar partiet, säger riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD)  till TT.

Tuve Skånberg är starkt kritisk till partiledaren Ebba Busch Thors deltagande i Prideparaden, något som han också har uttryckt offentligt tidigare.

– Jag gör en annan bedömning än vad hon gjorde, säger han.

Tuve Skånberg uppskattar att ungefär 300 människor har hört av sig och meddelat att de är negativa och att en stor del av dem har sagt att de har lämnat, eller ska lämna, partiet. Själv tänker han inte lämna KD, men han säger att medlemmar har hört av sig till honom med just det beskedet.

– Jag tror att i mångas fall handlar det om en stor besvikelse och en känsla av att inte höra hemma i Kristdemokraterna.

Vet inte om det stämmer

– Vi kan inte kommentera något som vi inte vet om det stämmer och vi har inte heller någon möjlighet att ta reda på det för tillfället, säger Mia Widell, kommunikationschef för Kristdemokraterna.

Ebba Busch Thor ska ha varit mycket nöjd med sin medverkan i prideparaden enligt Mia Widell.

– Det är fortfarande inte någon självklarhet att man har frihet att vara den man är och älska den man älskar. Därför är det viktigt att gå med, sa Ebba Busch Thor till SVT under lördagens prideparad.

År 2015 hade KD ungefär 21 000 medlemmar i Sverige, enligt partiets webbplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.