Foto: Ellen Pan

Efter anklagelserna: Så arbetar S:t Iliansskolan idag

Uppdaterad
Publicerad

S:t Iliansskolan i Enköping anmäldes 2018 för stora problem med sexuella trakasserier bland eleverna. Skolan lovade då att man skulle se över situationen. Idag, över två år senare, menar rektorn Henrik Wikehult att man arbetar aktivt med problemen.

– Nu är det mer en tanke på att arbeta främjande och förebyggande, säger han.

En ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor visar att fyra av tio unga någon gång har utsatts för sexuella trakasserier. Enligt undersökningen är det inte ovanligt att övergreppen sker i skolmiljö – något som S:t Iliansskolan blev varse om 2018.

Då anmäldes skolan till Diskrimineringsombudsmannen och Skolinspektionen av en förälder, som menade att det under längre tid förekommit att elever tafsar, kallar tjejer för nedsättande ord och fäller kommentarer om deras kroppar. Något som UNT rapporterade om. Nuvarande rektor Henrik Wikehult arbetade som lärare vid tidpunkten, och minns det hela.

Kampanjen #MeToo

– Det är klart att det är tråkigt när det kommer sådana uppgifter, säger han.

Elevernas svar: 5,6 procent har blivit utsatta

Enligt Henrik Wikehult gav anmälan 2018 upphov till ett intensifierat arbete mot sexuella trakasserier på skolan.

– Vi bestämde oss för att förtydliga det här i trygghetsplanen.

Och S:t Iliansskolans rektor anser att situationen ser bättre ut idag. I skolans trygghetsenkät 2019 uppgav 5,6 procent av eleverna att de varit med om sexuella trakasserier det senaste året, enligt Wikehult.

– Det är ju såklart 5,6 procent för mycket, men jag tror också att på en högstadieskola är det väldigt lite.

Rättelse: Tidigare förekom en felaktig uppgift om den nya rapporten från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Den korrekta siffran är att fyra av tio unga någon gång har utsatts för sexuella trakasserier, enligt rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet