Vazgen Haghverdian driver en frisörsalong i Gottsunda i Uppsala. Han har fått sin bil vandaliserad med stenkastning och även fått hot om att få sin bil utbränd. Foto: SVT

Efter bilbränderna – nu kan Gottsundabor få dyrare bilförsäkring

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens bilbränder i Gottsunda kan det bli dyrare för Gottsunda-borna att försäkra sina bilar. Det säger försäkringsbolag som SVT Uppsala varit i kontakt med.
– Jag kan inte bevaka min bil hela tiden, säger Vazgen Haghverdian, frisör i Gottsunda.

Flera personer har den senaste tiden fått sina bilar totalförstörda i samband med bränder i Gottsunda och Valsätra. En av dem som råkat ut för skadegörelse är Vazgen Haghverdian som driver en frisörsalong i Gottsunda.

Han har bott i Gottsunda i 32 år och han tycker att området har blivit stökigare de senaste åren.

– Ja, jag har blivit drabbad, förra januari. De krossade bakrutan och sidrutan med en sten. Men de brände inte. Men de har hotat att bränna min bil, säger Vazgen Haghverdian.

Risken ökar – premien stiger

För att få ut ersättning om din bil har blivit utbränd krävs givetvis att du har en försäkring. Något som kan komma att bli dyrare i just Gottsunda med anledning av bränderna.

Riskerna ökar och då går premien upp.

– Det är alltid så att försäkringen prissätts utifrån de risker som finns på olika sätt. Ifall det är under många år, regelbundet händer saker i viss område att det är bilbränder och förstöreslse på olika sätt, stölder och så. Då kan det komma att påverka efter lång tid, men det är inte så att det brinner bilar en gång och så stiger premien, säger Caroline Uliana, informationschef IF.

Försäkringsbolaget: ”Det är rättvist”

Det har tidigare hänt att försäkringsbolag höjt premierna i områden där det har varit frekventa bilbränder.

Då har det handlat om några hundralappar per år.

Caroline Uliana menar att det är ett rättvist system att premien höjs när risken ökar, även när det gäller geografiska risker.

– Jag tycker att det är rättvist att man får betala utifrån den risk där man själv står. Vi måste nog få betala utifrån hur stort hus vi har eller om ens bil står i garage eller på gatan som också påverkar hur utsatt den är. Jag tycker att det finns en rättvisa i det, säger Carolina Uliana.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OROLIGHETER I GOTTSUNDA/VALSÄTRA

Mer i ämnet