Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från ombyggnationen av Kristinelundskolan och hör barnskötaren Carolin Högfeldt. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Efter skolbranden i Östhammar – elever och personal kan snart flytta tillbaka

Publicerad

Den 9 november totalförstördes delar av Kristinelundskolan i Östhammar i vad som bedöms vara en anlagd brand. Elever och personal tvingades flytta till tillfälliga lokaler. Framtiden för skolan var länge osäker, men nu är det klart med en återflytt.

Branden på Kristinelundskolan orsakade stora skador. En av skolans tre flyglar blev övertänd och förstördes. Även idrottshallen och matsalen drabbades hårt.

På grund av skadorna evakuerades elever och personal till Edsskolan och barackerna vid Tomtberga förskola. Totalt rörde det sig om nästan 100 elever i årskurserna F-3, det vill säga barn i åldern 6-9 år.

– Vi har varit ett starkt gäng. Flytten har varit påfrestande, men tack vare gemenskapen har vi lyckats bra. Det viktigaste är att eleverna känner sig trygga, säger Carolin Högfeldt, barnskötare på Kristinelundskolan.

Föräldramöten om framtiden

Efter branden har politiker haft samtal med föräldrar och lärare för att diskutera framtiden. Förhoppningen har varit att kunna återvända till Kristinelundskolan och det ser nu ut att bli verklighet.

– Årskurserna F–2 flyttar tillbaka till lokalerna som inte är skadade av branden. Däremot får treorna gå kvar på Edsskolan eftersom de ändå ska flytta till Frösåkersskolan i höst. Beslutet kommer att fattas den 8 februari, säger Christina Williamsson Liw (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande i Östhammars kommun.

Hur känns det att eventuellt få flytta tillbaka?

– Vi alla vill ju tillbaka, så det är glädjande, men samtidigt är det viktigt att flytten går rätt till. Vi har precis anpassat oss till den nya verkligheten med nya rutiner och lokaler, säger Carolin Högfeldt.

I klippet: Hör barnskötaren berätta om de blandade känslorna inför återflytten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.