Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Att ersätta studentflaket med partybussar är den nya trenden, särskilt i Uppsala. Hör Linnea Andersson och Frida Hansson berätta om hur de planerar firandet. Foto: TT/Johan Nilsson

Efter flakförbudet – studenter bokar partybussar

Uppdaterad
Publicerad

I  samma stund som studentflaken förbjöds påbörjades en intensiv marknadsföring av ”partybussen” som alternativ. Ett av företagen har över 20 bussar bokade den fjärde juni i Uppsala, men enligt länsstyrelsen bryter festandet mot pandemilagen om man är fler än åtta personer.

I december meddelade Transportstyrelsen att de för andra året i rad kommer neka tillstånd för studentflaken. Ett glädjande besked för flera bussföretag som vill hyra ut bussar till festande studenter.

Ingenstans i landet är trycket så högt som i Uppsala, enligt ett av företagen.

Hyrt en dubbeldäckare

Linnea Andersson och Frida Hansson, i klippet ovan, har varit med och hyrt en buss till 30 av sina klasskompisar. Dubbeldäckaren är utrustad med högtalarsystem, ett öppet tak, stolar och utrymme för att både sitta och dansa. 

– Så fort de gick ut med att det vanliga flakåkandet skulle ställas in kom det mycket reklam på partybussar och båtar och sånt. Så vi tänkte att vi kunde hyra en buss, säger Linnea Andersson.

Max åtta personer

Linnea och Frida är tydliga med att de vill följa restriktionerna, och planerar att avboka bussen ifall inte hela klassen kan vara med. I slutet av mars meddelade Folkhälsomyndigheten att bussarna omfattas av pandemilagen, vilket innebär att man max får vara åtta personer.

Men tre bussföretag, som alla tackat nej till intervju, hade en annan syn på saken. Ett av företagen hade uppfattningen att bussarna ”regleras på samma sätt som andra turistbussar”, eftersom de kör studenterna från plats A till B.

Länsstyrelsen i Uppsala hör – efter samordning med andra länsstyrelser – av sig till SVT Uppsala med ett uppdaterat besked:

– Vi kommer att aktivt bedriva tillsyn i syfte att förhindra att uthyrning sker till fler än åtta personer. Hur verksamhetsutövaren väljer att benämna sin verksamhet påverkar inte det. De verksamhetsutövare som inte följer rådande bestämmelser om max åtta deltagare riskerar vite, säger Kristina Jansson, länsstyrelsen i Uppsala län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet