Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Här är huvudfrågan i folkomröstningen som kommer att hållas i samband med Europaparlamentsvalet 2024. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Efter kritiken – nu ändras frågan om folkomröstning igen

Uppdaterad
Publicerad

Formuleringen för folkomröstningen som ska hållas i Uppsala 2024 ändras på nytt. I ett försök att göra frågan tydligare för Uppsalaborna har Socialdemokraterna och Utvecklingspartiet kommit på en ny formulering.

– Den förra frågan var ganska luddig, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala kommun.

Det var i början av september som den färdiga frågan för folkomröstningen presenterades. Men efter att förslaget fått kritik från både oppositionspolitiker och Uppsalabor har frågan nu formulerats om.

– Vi har förstått att det var många som inte begrep sig på den förra frågan. Därför har vi nu försökt konkretisera vad det är Uppsalaborna ska rösta om,. säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordf.

Detta är inte första gången som frågan i folkomröstningen ändras. Från början skulle frågan egentligen handla om spårvägen i Uppsala kommun. Nu är tanken att Uppsalaborna istället ska rösta om utvecklingen för Uppsala.

– Ändringarna kan säkert påverka valdeltagandet, men det får vi se framöver. Nu kommer kommunen arbeta med att informera befolkningen så att alla kan göra ett så genomtänkt val som möjligt, säger Erik Pelling (S).

I klippet: Därför har det varit svårt att komma på en tydliga fråga för folkomröstningen.

FOLKOMRÖSTNINGSFRÅGAN

Den förra frågan var:

”Ska Uppsala kommun satsa mer på ett ökat bostadsbyggande och samhällsutveckling i de tätorter utanför Uppsala stad som ligger utmed tågspåren Ostkustbanan och Dalabanan och mindre i Uppsala stad?”

Den nya frågan är istället:

”Ska Uppsala kommun i översiktsplanen lätta på bebyggelseutvecklingen i Uppsala stad genom att planera för fler bostäder i tätorterna längs tågspåren Ostkustbanan (Storvreta, Vattholma och Skyttorp) och Dalabanan (Vänge och Järlåsa)?

Källa: Uppsala kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.