Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spen och General förklarar att nykomlingar som känner sig felbehandlade kan rapportera in det i ett formulär. Foto: SVT

Efter kritiken – studenternas nollningsritualer har blivit ”snällare”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalas nya studenter välkomnas nu till stan, och det innebär att nollningen är igång. Traditionellt sett har nollningen handlat om att nykomlingarna ska ”förtjäna” sin plats, men idag försöker komma bort ifrån den typen av ritualer.

Nollning, inspark och mottagning – välkomnandet av Uppsala universitets nya studenter har flera namn, och har under åren väckt kritik för de stundtals kränkande inslagen i studentritualerna.

Uppsala teknolog- och naturvetarkår är en av de kårer som idag arbetar aktivt med att de nya studenterna ska trivas och må bra.

– Vi kallar det inte för nollning utan för mottagning där vi försöker jobba med att man ska känna sig välkomnad på universitet. Det ska inte vara som det har varit tidigare att man skulle ”förtjäna” att gå där, utan det ska vara ett välkomnande, säger Petter Elgh, ordförande vid Uppsala teknolog- och naturvetarkår.

Möjlighet att lämna kritik

Det finns också möjlighet att lämna kritik om man anser att något gått fel, genom ett formulär som man kan fylla i och lämna till kåren.

Två nya studenter som tycker att mottagningen har varit bra är Berj Bedros och Niklas Surén.

– Faddrarna följer oss hela tiden och de är jättetrevliga, säger Berj Bedros.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer