Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar Simon Pettersson vad han tycker om Sverigedemokraternas beslut. Foto: Uppsala kommun/Pressbild

Efter kritikstormen – tidigare SD-politiker utesluts ur partiet

Uppdaterad
Publicerad

Efter en kritiserad artikel om bland annat homosexuellas sexvanor inleddes en utredning mot tidigare SD-politikern Simon Pettersson. Nu utesluts han ur partiet.

I juli förra året publicerades en ledartext på nättidningen Insikt24, där den dåvarande SD-politikern bland annat skriver att: ”Apkoppsviruset väcker en slumrande debatt till liv. Bör vi hylla den homosexuella livsstilen?”.

Fick välja

Texten möttes av stark kritik och anmäldes därefter till Sverigedemokraterna på riksnivå. Simon Pettersson fick sedan välja mellan sin post inom SD eller sin roll på nättidningen.

– Han valde att fortsätta på tidningen, säger David Perez (SD), ordförande.

Pettersson menar att han behandlats orättvist och att det finns flera andra aktiva politiker som besitter liknande poster.

I dagsläget sitter Pettersson kvar på sin plats i kyrkofullmäktige, där han nu är politisk vilde. En plats som Sverigedemokraterna vill ersätta med en som fortfarande är med i partiet.

I videon berättar den tidigare SD-politikern vad han tycker om beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.