Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunens svar: Därför har vi bara använt nya lagen en gång Foto: Johan Nilsson/Isabell Höjman/TT

Lag ska hindra tvångsäktenskap utomlands – har bara använts en gång i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lagändring 2020 kan socialnämnden i kommunerna besluta om utreseförbud ifall man misstänker att ett barn kan föras utomlands för tvångsäktenskap eller könsstypning. Men SVT:s granskning visar att det nya verktyget bara använts en enda gång i Uppsala.

– Det är allvarligt. Vi har bra lagstiftning och den ska användas, säger Mariet Ghadimi, verksamhetsansvarig på föreningen TRIS.

Kort efter att lagen skärptes fattade socialnämnden i Uppsala ett uppmärksammat beslut om reseförbud för en då 17-årig flicka. Man baserade då beslutet på vad flickan sagt om sin familjesituation. Men därefter har lagen inte använts en enda gång.

– Vi har inte sett behovet, säger Asal Gohari (S), ordförande i socialnämnden.

I klippet förklarar hon mer om hur socialtjänsten vill stoppa hedersförtrycket.

Fakta: Regler om utreseförbud

  • Sedan 1 juli 2020 kan kommuners socialnämnder besluta om utreseförbud om man misstänker att det finns en akut risk att ett barn förs utomlands för att ingå tvångsäktenskap eller bli könsstympad.
  • Utreseförbundet gäller det barn som riskerar att föras utomlands, och kan utfärdas även om barnet själv inte motsätter sig resan.
  • Lagändringen gör också att man kan stoppa utfärdande av pass till barnet eller dra tillbaka tillfälliga pass.
  • Förbudet fastställs i efterhand av respektive förvaltningsrätten.
  • En vuxen person som bryter mot utreseförbudet och ändå för barnet utomlands eller medverkar till det, kan straffas med fängelse i upp till två år.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.