Fler och fler veterinärer och djursjukhus i landet rapporterar om liknande symptom. Nu utreds giftet av Kemikalieinspektionen. Foto: TT

Efter larmet om förgiftade katter: ”Använd inte musgift”

Uppdaterad
Publicerad

Universitetsdjursjukhuset vid SLU får fortfarande dagligen in katter som förgiftats av alfakloralos. Fler och fler veterinärer och djursjukhus i landet rapporterar om liknande symptom. Nu utreds giftet av Kemikalieinspektionen.
– Vi avråder tills vidare från användning av musgift i miljöer där husdjur vistas, säger Kerstin Gustafsson vid Kemikalieinspektionen.

– Jag tycker att man borde fundera lite på om man överhuvudtaget behöver använda gift för att bekämpa möss. Det ska alltid vara den allra sista utvägen, säger Kerstin Gustafsson, gruppledare för tillståndsprövning på Kemikalieinspektionen.

Giftet alfakloralos är ett musgift som dödar gnagare på ett par timmar. Det har tidigare ansetts säkert då det dödar mössen innan katterna kan få tag i dem. Sedan giftet godkändes i Frankrike 2013 är det godkänt för användning av privatpersoner i hela EU.

Kraftig ökning

Nu visar det sig att mössen kanske ändå dör för långsamt, då mängden katter som förgiftas ökat kraftigt under hösten.

– Vi har fått in jättebra data från veterinärer och djursjukhus i hela Sverige. Det tyder ju på att det är ett vitt spritt problem, säger Kerstin Gustafsson på Kemikalieinspektionen.

Det finns tre olika typer av gift som innehåller alfakloralos: Rodicum Express, Black Pearl Grain och Black Pearl Paste. Men det säljs också under andra namn. Se hela listan här nedan.

Rodicum Express

Black Pearl Grain

Flash Grain

Grain AF

Kobra Rax Musgift Korn

Magik Grain

Muridax AK bete

Muskorn

Racan Grain AF

Trinol Musgift

Alpha Pasta 4%

Black Pearl Pasta

Flash Paste

Kobra Rax Musgift Pasta

Magik Paste

Muridax AK box

Muridax pasta

Paste AF

Racan Paste AF

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer