Foto: SVT

Efter möglet: Flogsta vårdcentral stänger

Publicerad

Flogsta vårdcentral stänger och flyttar all sin verksamhet till Gottsunda. Många ur personalen är sjukskrivna på grund av mögel, fukt och giftiga ämnen i inomhusmiljön.

– Inom en månad måste vi vara ute, säger Tord Jansson, planering- och försörjningschef för Region Uppsalas primärvård.

Problemen med dålig inomhusmiljö på Flogsta vårdcentral har pågått under flera år. Personalen har drabbats av hosta, astma, torra ögon och andningsbesvär.

På senare tid har problemen blivit värre. Det har lett till både sjukskrivningar och uppsägningar. Och vårdcentralen har fått svårt att rekrytera ny personal.

– Problemet har accelererat efter jul. Nu har det gått så långt att vi måste göra en evakuering så fort som möjligt, säger Tord Jansson till SVT Nyheter Uppsala.

Håller öppet fram tills flytten

Flogsta vårdcentral flyttar därför tillfälligt till andra lokaler i Gottsunda centrum. Men det är inte klart när det blir eller hur lång tid flytten kommer att ta.

– Inom en månad måste vi vara ute, säger Tord Jansson.

Fram tills flytten håller Flogsta vårdcentral öppet som vanligt, men på grund av sjukskrivningar och uppsägningar kan det vara ont om besökstider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.