Efter nattens mordförsök – polis ser koppling till liknande dåd i Sala

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till onsdag knivhöggs en man i 20-årsåldern när han skulle kliva av en lokalbuss i Uppsala. Polisen utreder nu en potentiell koppling till ett likande brott – i Sala, Västmanlands län. Under eftermiddagen greps och anhölls en man misstänkt för mordförsök.

Enligt polisen ska mannen, som klev på en buss i Morgongåva under natten mot onsdagen, ha huggits minst två gånger i ryggen av en för honom okänd gärningsman. Han fördes till sjukhus utan livshotande skador.

– Attacken kommer helt oväntat. Som en blixt från en klar himmel, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisen.

Har hittat fynd

Under dagen har polis hållit en del förhör. Det är än så länge oklart när gärningsmannen ska ha klivit på bussen.

– Vi har genomfört en brottsplatsundersökning på bussen och vid hållplatsen. Vi har tagit några fynd i beslag men jag vill inte gå in närmare på vilka typer av fynd, säger han.

Utreder koppling till tidigare brott

Polisen utreder om brottet kan ha kopplingar till ett liknande brott som ägde rum i Sala under förra veckan, där en man fick föras till sjukhus efter att någon skadat honom med ett vasst föremål utomhus.

– Vi misstänker att det kan finnas ett samband. Det är mycket som talar för det. Det handlar om ett synnerligen allvarligt brott. Att hugga någon i ryggen är förenligt med livsfara, säger Jonas Eronen.

Efterlyser iakttagelser

Polisen uppskattar att 10-15 personer kan ha färdats på bussen och är därför angelägna om tips.

– Även om man satt och slumrande och inte la märke till något så ska man höra av sig, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisen.

Under eftermiddagen greps en man misstänkt för mordförsök. Han anhölls under kvällen. Han är anhållen på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

Huruvida det är samma gärningsman som i brottet i Sala kan inte polisen uttala sig om än så länge.

– Utredarna tittar på det, det är inte avfärdat, säger Jonas Eronen.

Polisen är angelägen om att komma i kontakt med vittnen till händelsen som inträffade 01:16 på Sysslomansgatan.

Om du åkte med buss 848 från Sala i riktning mot Uppsala vid 23:50 under sena tisdagen. Kontakta polis på telefonnummer 114 14.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer