Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Så reagerar oppositionen på SVT:s avslöjande om BUP. Foto: Christoffer Urborn

Efter SVT:s avslöjande: ”Det är helt förkastligt”

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska oppositionen i Region Uppsala reagerar kraftfullt på SVT Uppsalas avslöjande om att BUP lämnat in felaktigt underlag för utbetalning av statsbidrag.

– Det här måste vi titta vidare på, det känns inte rimligt, säger Helena Proos (S).

SVT Uppsala har avslöjat att BUP i Region Uppsala fått 11 miljoner i statsbidrag under de två senaste åren efter att ha flyttat barnen som väntar på ett första besök till en utredningskö.

Helena Proos (S), regionråd i opposition, kallar det ”moraliskt förkastligt”.

Psykisk ohälsa bland barn och unga i Uppsala

– Vi hade blivit väldigt upprörda om någon annan region hade gjort så här, så det vore bra om Socialdepartementet tittar över det, säger hon och syftar på att socialminister Jakob Forssmed (KD), med ansvar över Socialdepartementet, sagt att man ska ”se över systemet”.

Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande i sjukhusstyrelsen, har tidigare sagt till SVT att BUP inte har gömt någon kö och att man inte flyttat barnen för att tjäna statsbidrag.

– Vi har stämt av med Sveriges kommuner och regioner (SKR) om hur vi rapporterar och gör inget de inte har sagt okej till, har hon tidigare sagt.

Anneli Blom, sektionschef på BUP, svarade däremot SVT tidigare att hon förstod att det kunde uppfattas som att man har gömt kön.

– Det är en otydlighet, sade Anneli Blom i en tidigare intervju.

Kräver mer insyn

Miljöpartiet begär nu att få djupare insyn i BUP:s inskickade underlag.

”SVT:s rapportering visar på behov av att klargöra att statistiken utan tvekan är överensstämmande med verkligheten. Finns minsta risk för att regionens underlag upplevs som bristande, felaktig eller rentav vilseledande så är det vårt ansvar att snabbt reda ut det”, skriver Hans Wennberg (MP), regionråd i opposition, i ett mejl.

Även Vänsterpartiet reagerar starkt på avslöjandet och kallar bland annat den växande kön för ”en katastrof”.

”Jag är inte förvånad att statistiken är missvisande – det har inte hängt ihop med berättelserna jag hör från familjerna”, skriver Neil Ormerod (V), regionråd i opposition, i ett mejl.

I klippet ovan: Så reagerar oppositionen på SVT:s avslöjande om BUP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykisk ohälsa bland barn och unga i Uppsala

Mer i ämnet