Landshövdingens representation ökade – med 74 procent

Uppdaterad
Publicerad

Peter Egardt tyckte hans fru var värd vin – lät skattebetalarna stå för notan. Men nu avslöjas fler brister bland landshövdingens kvitton.

På två år har Peter Egardts representationskostnader ökat ordentligt. 2013 användes cirka 218 000 kronor till representation. Fram till den 17 december i år var motsvarande siffra 379 000. Det innebär att kostnaderna med anledning av Peter Egardts representation ökat med 74 procent – på två år.

– Jag tror inte att det är ovanligt med fluktuationer mellan olika år. Det beror på en rad omständigheter, som exempelvis hur många statsbesök man tar emot under ett år, säger Johan von Knorring, länsråd, och den som vanligtvis attesterar alla Peter Egardts fakturor.

Majoriteten av representationsutgifterna debiteras på faktura. Men Peter Egardt använder sig också av ett kreditkort, där räkningen skickas direkt till länsstyrelsen och där landshövdingen förväntas inkomma med kvitton och underlag för att räkningarna ska godkännas.

Men som SVT Nyheter Uppsala berättade på måndagsmorgonen så finns det brister i hur landshövdingen hanterat sina kvitton. Bland annat bjöd han sin egen fru på vin med skattemedel, utan att redovisa att hustrun varit med vid representationstillfället. Och det finns fler brister i redovisningen av Peter Egardts kreditkort.

Totalt har Egardt använt kreditkortet för representation vid sju tillfällen de senaste två åren. Vid fem av de sju fallen bryter redovisningen, som SVT Nyheter Uppsala fick ut, mot länsstyrelsens egen representationspolicy.

– Vi har en helt ren revisionsberättelse. Vi har inga anmärkningar från revisionen som lagt ner betydande tid på att gå igenom allting, säger Peter Egardt, landshövding i Uppsala län.

”Vi har kontrollfunktioner”

Det handlar om kreditkortsfakturor där det saknats uppgifter om vilka som deltagit i representationen och vad syftet varit. I två av de sju fallen saknas till och med kvitton. Ändå har de olika räkningarna attesterats av Johan von Knorring.

– Min roll är ju att attestera, men dessförinnan har vi också en rad kontrollfunktioner som ska säkerställa att alla kostnader tas om hand på rätt sätt, säger han.

Även Skatteverket har synpunkter på hur olika myndigheter hanterar sin kvittoredovisning när det handlar om representation. Det är viktigt att på fråga från Skatteverket kunna uppge såväl deltagare som syfte.

–Det är också för att Skatteverket ska kunna bedöma om det var någon representation, så att det inte bara var tre personer som ville gå ut och äta. Och om det sedan visar sig att de inte uppfyller reglerna för representation, så ska de ju fömånsbeskattas, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist vid Skatteverket i Solna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Landshövdingens kvitton

Mer i ämnet