Från vänster: Pristagare Thea Bendetcedotter Persson, prisutdelare Sara Danius och pristagare Eja Tväråna. Foto: Fotograf: Tomas Oneborg

Eja, 11, från Uppsala vann litteraturpris

Uppdaterad
Publicerad

Eja Tväråna, 11 år, från Uppsala har vunnit SvD Juniors lilla litteraturpris för sin novell ”Det skulle bara bli konstigt”. Eja Tväråna tävlade i kategorin 10-12-åringar. Sammanlagt i alla kategorier var det omkring 1000 bidrag enligt tidningen.

– Jag är glad och överraskad, för jag trodde inte att jag skulle vinna. Jag brukar inte skriva noveller men jag tror jag kommer börja skriva mer för jag har fått motivation nu, säger Eja Tväråna till SvD Junior.

Priset delas ut årligen och är till för att uppmärksamma unga skribenter – och består i kategorin som Tväråna vann av 5000 kronor och diplom. Priset delas ut i SvD Juniors namn, vilket är tidningens nyhetstidning för unga.

Motivering

Juryns motivering lyder:

”För att med skarp blick för mellanstadiets sociala spel ha lyckats gestalta unga tjejers vardag ur olika perspektiv. Med skicklighet fångar författaren kontrasten mellan hur något verkar vara utifrån sett och hur det känns på insidan.”

SvD:s och SvD Juniors lilla litteraturpris

– Priset, som delas ut årligen.

– Pristagaren av SvD:s lilla liltteraturpis får ett diplom och 10 000 kronor. Den yngre som vinner SvD Juniors lilla litteraturpris får ett diplom och 5 000 kronor.

– Prisutdelare 2017 är Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius.

Juryn:

Författare Jens Lapidus, Sara Bergmark Elfgren och Martin Widmark, SvD-medarbetarna Lisa Irenius, kulturchef, Stina Cederholm, chefredaktör SvD Junior, Cecilia Burman, redaktör SvD Läs & Skriv, Erika Hallhagen, biträdande redaktör SvD:s söndagsmagasin och Björn Hygstedt, kommunikationschef.

Källa: SvD

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.