Ekbarkbocken planteras in i Uppland igen

Uppdaterad
Publicerad

Den har inte synts till sen 1983. Nu återinplanteras Ekbarkbocken i Uppland igen. Och förhoppningen är att den sällsynta skalbaggen ska lyckas etablera sig.

Den Bredbandade ekbarkbocken är en kräsen och mycket ovanlig skalbagge. I Uppland har den inte funnits sedan 1983. Men länsstyrelsen vill ha den tillbaka och placeras nu ut 27 ekstockar, fulla av kolonier utav baggen, för att få se den igen.

– Vi vill ha så komplexa ekosystem som möjligt i våra skogar. Och det får vi med en sådan här skalbagge, säger Maria Forslund, koordinator för hotade arter, vid länsstyrelsen i Uppsala.

Kräsen bagge

Stockarna med baggen har hämtats från Nordens ark, djurparken på västkusten, norr om Göteborg.

Den Bredbandade ekbarkbocken är en kräsen skalbagge. Den kräver solbelyst, nyligen död, ek.

– Honorna lägger sina ägg där det är varmt. Och är det då ett år av dåligt väder så kan de ligga kvar i eken ytterligare ett helt år, säger Maria Forslund.

Hoppas på etablering

Nu ska man följa den rödlistade, mycket hotade och ovanliga, skalbaggen och hoppas att den lyckas etablera sig i Uppland.

– Man kan se den som en paraplyart. Om den finns, den är jättekräsen, då är massor av andra arter här också, säger Maria Forslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.