Elektrikern gjorde en egen kontroll av elcentralen, annars hade en allvarlig olycka kunnat inträffa. Foto: TT/Privat

Felkoppling på bygge – elektriker i fara

Uppdaterad
Publicerad

Under installation av elanläggningen i tillbygget av Akademiska sjukhuset upptäckte en elektriker ett livsfarligt kopplingsfel. En anmälan till Arbetsmiljöverket har gjorts.

I bygget av det nya J-huset på Akdemiska sjukhuset pågår nu omfattande elinstallationer. Där jobbar omkring 80 elektriker. När en elcentral skulle kopplas in i onsdags upptäckte en montör att centralen var spänningssatt. Det trots att flera kontroller skulle ha gjorts tidigare.

Tack vare att montören gjorde en egen kontroll undveks en allvarlig olycka. Men hade någon kommit åt den den strömförande delen av skåpet med ett verktyg kunde det fått allvarliga konsekvenser.

– Då hade jag dött. Jag hade flugit rätt in i väggen med världens smäll. Det hade blivit en explosion helt enkelt, säger elektrikern.

Fel i elcentral möjlig orsak

Arbetet stoppades direkt och vid närmare kontroll upptäcktes att nio av de tolv kabelskenorna i huset var felkopplade. Med dödliga risker som följd.

– Det är ytterst sällan något sånt här händer. Det ska inte hända. Men nu fanns det ingen riktig fara eftersom vi har rutiner att kolla innan vi kör på, säger Daniel Friman, huvudskyddsombud på Sallén. 

Installatören på Sallén misstänker att det är elcentralerna som leverats av företaget Schneider, som har varit felkopplade vid leverans.

– Vi håller på att kolla exakt vad som orsakat felet och vems fel det är, säger Daniel Friman.

Intern utredning

Nu pågår en intern utredning om orsaken. Tillbudet har anmälts till Arbetsmiljöverket.

– Det är ett allvarligt tillbud. Vi ser självklart allvarligt på det, men det är inget vi har missat utan vi har gjort det enligt kontrollprogram, säger PerJohan Sander, marknadschef på Sallén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.