Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vera Hydling, 18, berättar i videon om sin oro för att färre elever kommer att söka sig till skolan om huset byggs. Foto: Illustration: Fidjelands arkitektbyrå/SVT

Elever protesterar mot tiovåningshus i Uppsala: Förstör vår skolgård

Publicerad

Planerna på att bebygga tomten i kvarteret Bredablick invid Kungsgatan i Uppsala väcker protester. Huset, som ska bli tio våningar högt, ligger intill Kulturskolan och Uppsala estetiska gymnasium. Och eleverna anser att huset kommer stjäla både ljus och rymd från deras skolgård.

Eleverna på Uppsala estetiska gymnasium har gjort en namninsamling i protest mot det planerade huset som väntas bli tio våningar högt och som de anser förstör deras skolgård. Sämre studieresultat och elevflykt från skolan är tänkbara konsekvenser av husbygget, befarar Vera Hydling som går i tredje året på Uppsala estetiska gymnasium.

– Det kommer att bli mindre solljus åt eleverna och då kommer man att plugga sämre och så tror jag att många elever kommer att välja bort vår skola i framtiden, säger hon.

Husbygget i långbänk

Frågan om byggnationen har varit en långbänk i Uppsala och byggnadens höjd har varit uppe för beslut hos regeringen, som gav grönt ljus till bygget. Nu har Uppsalas kommunfullmäktige sagt ja, trots elevernas invändningar.

Anders A Aronsson (L), förste vice ordförande i byggnadsnämnden säger att Liberalerna kände sig tvungna att rösta ja, trots att man egentligen var motståndare till byggnadshöjden.

– Regeringen sa ja 2018 och då är beslutet fattat i den högsta instans man kan komma till, säger han.

Beslutet kan fortfarande överklagas till och med 8 december.

Se mer i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.