Eleverna rockar sockorna på Ångelstaskolan

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen uppmärksammade många Downs syndrom med att bära omaka strumpor, eller ”rocka sockor”, runt om i världen.

Ångelstaskolan i Uppsala är en av alla platser som årligen brukar hylla våra olikheter genom att bära omaka strumpor på världsdagen för Downs syndrom.

Skolan har berättat för eleverna om dagen i förväg och enligt Ghana Chahoud, klassföreståndare för årskurs 3 på skolan så sjöng barnen med till Youtube-låtar om dagen och rockade sockor.

Ghana Chahoud är lärare på Ångelstaskolan. Foto: Privat

– De flesta kom ihåg strumporna, men två tjejer hade glömt, så de bytte med varandra i kapprummet och fick omaka ändå, säger hon och skrattar.

Att det är just dagen den 21:a mars beror på att Downs syndrom innebär att man har tre exemplar av kromosom nr 21. Att det blev strumpor som fick symbolisera detta beror på att kromosomer ser ut som små kryss, precis som sockor som paras ihop, med hälarna mot varandra.

Vad tycker eleverna om att rocka sockorna?

– De har väldigt kloka åsikter! De tycker det är positivt att våra olikheter uppmärksammas. En elev sa till mig att ”det är roligare att vi är olika, för då kan vi känna igen varandra”. Och de gillar att fröken också har omaka strumpor, säger Ghana Chahoud.

Se fler omaka strumpor i bildspelet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.