Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag sökte 16 stycken”. Hör studenten Ellen Cavallin om varför hon gick på stipendiejakt, och vad stipendiet har betytt för henne. Foto: Anton Ånell/SVT

Ellen sökte 16 stipendier – fick ett: ”Behöver inte jobba ihjäl mig i april”

Uppdaterad
Publicerad

Bara en av tio Uppsalastudenter söker stipendier från Uppsala universitet. Alldeles för få, tycker stipendiekansliet. För sociologistudenten Ellen Cavallin har stipendiepengarna gett ett lugn och en trygghet i studentlivet.

– Jag behöver inte jobba ihjäl mig i april för att klara hyran till sommaren nu, vilket gör att studierna kan få ta den tiden de behöver, säger Ellen Cavallin.

Vid den senaste ansökningsprocessen var det 3 880 personer, av 52 917 studenter, som sökte stipendium vid Uppsala Universitet. Mindre än tio procent.

Studentliv i Uppsala

– Vi tycker att siffran skulle kunna vara mycket högre med tanke på hur många studenter som faktiskt finns vid universitetet, säger Åsa Granath, gruppchef på universitets stipendiekansli.

Åsa Granath tror att det är många som inte känner till att det finns stipendier att söka.

– Vi önskar att alla studenter skulle veta om att det finns stipendier. Det är ju bonuspengar som kan göra tillvaron mycket enklare under studietiden, säger Åsa Granath.

Stipendier brinner inne

Varje termin finns det också ett fåtal stipendier som stipendiekansliet inte kan dela ut.

– Det kan bero på att vi inte når ut till de behöriga men också på att kraven är krångliga och svåra att uppfylla, säger Åsa Granath.

I klippet berättar studenten Ellen Cavallin om varför hon gick på stipendiejakt, och vad stipendiet har betytt för henne.

Stipendier vid Uppsala Universitet

Det finns 516 stipendier som går att ansöka vid Uppsala Universitet.

Totalt delades drygt 64 miljoner kronor ut under 2023.

Vid den senaste ansökningsprocessen skickade 3 880 personer in 32 000 ansökningar till olika stipendier.

För studenter kan summan för ett enstaka stipendium sträcka sig från 3 500 kronor till 70 000 kronor på en termin.

För forskare kan ett stipendium ge upp till en miljon kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentliv i Uppsala

Mer i ämnet