Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Emma” har väntat i månader på förhör: ”Jag är rädd att det påverkar min utredning”, säger hon. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Emma anmälde våldtäkt – dröjde månader innan polisen förhörde henne

Publicerad

Emma anmälde en våldtäkt efter att en okänd man brutit sig in i hennes hem. För SVT Uppsala berättar hon fick vänta nio månader innan hon kallades på förhör.

– Jag är rädd att den långa väntetiden påverkar utredningen, säger hon.

Det är i början på april när SVT Uppsala träffar Emma, som egentligen heter något annat. Hon berättar att hon fortfarande är skakad efter händelsen som inträffade i hennes eget hem.

En okänd man, vilken Emma kommit i kontakt med via en dejtingsajt, bröt sig in i hennes hem, enligt en anmälan till polisen.

Det har gått snart nio månader sedan hon anmälde våldtäkten. När SVT träffar Emma har hon fortfarande inte blivit kallad till förhör hos polisen, berättar hon.

– Jag har försökt kontakta polisen otaliga gånger men knappt kommit fram och har blivit lovad att bli kallad på förhör under flera månader utan att det hänt, säger Emma och fortsätter:

– Personen som jag tror är gärningsmannen har fortsatt att ringa mig och flåsa i telefon och jag har inga skyddade uppgifter.

Polisen: ”Svårt att klara uppdraget”

Andreas Pallinder, utredningschef vid polisen i Uppsala, berättar att det har varit en svår tid och att polisen har haft svårt att hinna med våldtäktsfall med anledning av bland annat våldsvågen.

– Vi har haft svårt att klara uppdraget, men har nu en insats för den här typen av brott som har pågått sedan ungefär en månad tillbaka, säger han.

Här kan du höra mer om polisens svar.

”Känns som en käftsmäll”

Emma är rädd för att gärningsmannen ska söka upp henne på nytt och har därför tvingats flytta.

– Jag kommer inte vidare med mitt liv. Det känns som en käftsmäll, säger hon.

Polisen har kallat Emma till förhör efter att SVT Uppsala gjort intervjun.

Hör mer om Emmas historias i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.