Emma Frans är Årets alumn 2019

Publicerad

Uppsalabon och folkbildaren Emma Frans har blivit utsedd till Årets alumn av Uppsala universitet.
– Det är extremt hedrande och roligt, säger hon.

Emma Frans är en kvinna med många strängar på sin lyra. Förutom att hon är doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet, är hon också författare, folkbildare, föreläsare och vetenskapsskribent. Nu kan hon också lägga till ”Årets alumn” i sitt CV.

– Det är roligt att bli uppmärksammad av sitt gamla universitet men också kul att de visar hur viktigt det är med folkbildning, säger Emma.

Varje år delar Uppsala universitet ut utmärkelsen Årets alumn till en tidigare student som gjort ”framstående insatser inom sin karriär eller utfört något annat värt att uppmärksamma”.

Tog magisterexamen i Uppsala

Emma Frans studerade biomedicin vid universitetet där hon även tog sin medicine magisterexamen år 2006. Hon disputerade senare i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet 2013.

Uppsala universitet motiverar priset till Emma Frans med att ”hon driver kampen mot ryktesspridning genom att framhålla vetenskapens ställning och ett källkritiskt förhållningssätt. Emma Frans är en god förebild för studenter genom att oförtrutet arbeta för att öka motståndskraften mot missvisande fakta och falska nyheter”.

– Det är roligt att de inte bara uppmärksammar undervisning och forskning utan även folkbildare, vilket är extra viktigt i en tid när vi tar del av mycket desinformation. Folkbildningens roll är mycket viktig, säger hon.

Emma Frans kommer att hålla en Alumnföreläsning vid Uppsala universitet den 3 mars i Humanistiska teatern i Uppsala.

– Det är kul att känna sig uppskattad på hemmaplan, säger hon.

Om utmärkelsen Årets alumn

Visa

Utmärkelsen Årets alumn möjliggörs genom en gåva från professor John Fredrick Morgan-Jones – Uppsalaalumn från Kanada.

I sitt testamente från 2003 skriver Johan Fredrik: I received my degree of Fil. Lic from Uppsala University in 1960 and this contribution is my expression of thanks to them for Swedish hospitality.

Nomineringar till Årets alumn kan lämnas av alla med anknytning till Uppsala universitet.

Beslut om vem som ska tilldelas utmärkelsen fattas av Uppsala universitets rektor efter förslag av en beredningsgrupp med följande sammansättning: Prorektor (ordförande), en representant utsedd av och representerande vardera vetenskapsområde, kommunikationsdirektören, avdelningschefen för Development Office, en representant för Uppsala universitets alumnföreningsnätverk, en representant för studentkårerna samt en representant från Kuratorskonventet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer