Emma Wallrup petas från platsen som förstanamn på Vänsterpartiets riksdagslista för Uppsala län. Foto: TT/Riksdagen

Emma Wallrup bortröstad från riksdagslistan – lämnar Vänsterpartiet

Publicerad

Vid en extra valkonferens på söndagen röstade Vänsterpartiet i Uppsala län bort riksdagsledamoten Emma Wallrup från platsen som förstanamn på partiets riksdagslista för Uppsala län.

Wallrup väljer därmed att lämna sin riksdagsplats och partiet med omedelbar verkan, vilket P4 Uppland var först med att rapportera.

– Det här beslutet är skandal, och förstör Vänsterpartiets interndemokrati. Vi har smittats av en tidsanda där man inte kan ha en sund dialog. Jag är jätteledsen, men går vidare, säger Emma Wallrup till SVT Nyheter Uppsala.

Polisanmälde trakasserier

Bakgrunden till konferensens beslut är krisen kring anklagelserna om att Wallrup ska ha trakasserat partikollegan Jens Holm. Själv nekar hon till anklagelserna.

Partiet har låtit en arbetsrättsjurist göra en utredning. Holm har också polisanmält Wallrup för ofredande efter att ha fått stora mängder mejl och sms. En åklagare har dock beslutat att inte inleda en förundersökning.

Utdragen process till ända

– Det har varit en historiskt utdragen process, och jag anser att vi har följt alla stadgar och regler, säger Vänsterpartiets ombudsman för Uppsala län, Abe Bergegårdh efter den extra valkonferensen.

Han tillägger att han tycker att det är synd att Emma Wallrup väljer att lämna partiet.

– Men jag förstår hur utsatt hon har känt sig, säger Abe Bergegårdh.

Szatmari Waldau tar över

Ilona Szatmari Waldau, mångårigt kommunalråd i Uppsala, röstades fram till att ta över förstaplatsen på Vänsterpartiets riksdagslista för Uppsala län.

Fakta: Emma Wallrup och Jens Holm

Visa

Emma Wallrup är riksdagsledamot för Vänsterpartiet och representerar Uppsala län. Hon har varit ordinarie riksdagsledamot sedan sommaren 2014 och hon sitter som ledamot i trafikutskottet och suppleant i skatteutskottet samt miljö- och jordbruksutskottet.

Jens Holm är ordinarie riksdagsledamot för Vänsterpartiet sedan 2010 och representerar Stockholms kommun. Han sitter som ledamot i miljö- och jordbruksutskottet och i EU-nämnden och är suppleant i justitieutskottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trakasserianklagelserna mot Emma Wallrup

Mer i ämnet