En av tvillingarna dog i magen

Uppdaterad
Publicerad

I Uppsala län föddes tre dödfödda barn per 1000 födda enligt Socialstyrelsens senaste siffror, från 2013. En av mammorna som gjort det är Karolina Karlsson i Uppsala. Nu vill hon hjälpa andra.

Under en hjärtformad sten ligger Karolina och Jimmys son Axel. När Karolina Karlsson var i vecka 33 och väntade tvillingar, för fjorton år sedan, var hon hos barnmorskan för att göra ultraljud.

– När de körde med ultraljudssonden på magen så såg Johan jättefin ut, men när de körde vidare var barnmorskan tyst oroväckande länge så att jag hann nästan förstå att det var någonting.  Hon sade sen att ”här borde det finnas ett tickande hjärta men jag ser ingenting här.

Axel hade inte överlevt, utan Karolina födde ett dött barn och ett levande.

Gravid med tvillingar igen

Men några år senare blev Karolina gravid med tvillingar igen. Och båda överlevde den gången.

Nu vill Karolina Karlsson hjälpa andra som har liknande erfarenheter.

– Det är inte farligt att vara ledsen, det hör till livet. Det som är farligt är däremot om man fastnar i sin sorg. Det var någon som sa ”bryt ihop och gå vidare” och det är precis det som det handlar om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer