Enligt Lisa Thörn har det varit ett bra år för Uppsalas julhandel. Foto: Adam Sjöborg/SVT

En bra jul för Uppsalas handlare i centrum

Publicerad

Enligt Svensk handels statistik från 2019 så lägger vi svenskar mindre pengar i år per person när vi handlar julklappar än vad vi gjorde 2018. Och trots att vi spenderar mindre så har årets julhandel i Uppsala gått bra för flera handlare.

En av de handlare som haft en riktigt god jul är bokhandlaren Jan Smedh.

– Jag har haft den bästa julhandeln någonsin. Vi har varit uppe cirka sju procent över julhandeln i fjol, och i fjol var den också sju procent högre än under 2017, säger Jan Smedh.

Vi spenderar mindre pengar på klappar

I Svensk handels senaste rapport så handlar vi svenskar julklappar för 3000 kronor i år och per person, medan vi 2018 istället handlade för 3300 kronor. Vilket är en skillnad på 300 kronor.

– Det är lite pengar egentligen om man jämför i sammanhanget så är det inte så många procent av den totala summan. Jag tror att det där kan vara fikapengar också, säger Lisa Thörn, VD för Uppsala Citysamverkan.

Titta på inslaget för att höra mer om Uppsalas julhandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.