Ett blått ljussken syntes över Stockholm, Uppsala och Örebro under måndagskvällen. Skenet fångades på film.

En del av meteoren kan ha hamnat i Norduppland

Uppdaterad
Publicerad

Många förundrades över det blå ljusskenet som syntes på måndagskvällen på flera håll i Uppland. Det var en meteor som också fångades på film.

Ett stort blått ljussken följt av en smäll – ja det var vad många blev vittnen till i bland annat Uppland på måndagskvällen. Det som syntes på himlen vid 21.30 var en så kallad bolid. Det är en stor variant av en meteor, alltså en rymdsten som brinner i rymden.

– Vanligtvis rör det sig om smått grus i sandstorlek. När det rör sig om en större sten, som en knytnäve eller kanske i det här fallet stor som en fotboll, kan det bli mycket mer ljus. Då brinner det upp lite långsammare, och ibland splittras det och kan upplevas som en explosion av ljus som i går kväll, säger Eric Stempels som är forskare i astronomi vid Uppsala universitet.

En gång i livet

– Bolider av den här storleken sker kanske några gånger varje år över Sverige, men de flesta märker man inte av eftersom det här också sker på dagtid, eller när det är molnigt eller över områden där det inte bor några människor.

Eric Sempels har själv inte haft turen att se en bolid på så nära håll – än i alla fall.

– Jag har sett nåt liknande på mycket längre håll. Det går inte att förutsäga när det inträffar. När man upplever nåt sånt här brukar det vara en gång i livet, säger han.

Friktion som lyser upp

Att många också hörde en smäll beror på att boliden brann upp.

– Den kommer in till jordens atmosfär med en väldigt hög fart, mellan 15 och 30 km/s, vilket är hundra gånger snabbare än ett flygplan. Farten måste på nåt sätt bromas ner i atsmosfären. Då blir den helt enkelt varm, nån slags friktion i atmosfären gör att det lyser upp runt stenen. En stor del av stenen löses sen upp, berättar Eric Sempels.

”Nånting kan ha överlevt”

Ibland kan delar av stenen falla ner på jorden, vilket också kan ha skett med den här boliden.

– Det kan ha hänt att nånting har överlevt. Om det har skett har det skett i norra Uppland, säger Eric Sempels.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.