Äldreombudsmannen försvinner, vilket upprör PRO i Uppsala. Foto: SVT

PRO: ”En klar försämring för de äldre”

Uppdaterad
Publicerad

PRO Uppsala oroliga över att demokratin för de äldre i Uppsala hotas om äldreombudsmannen försvinner. Något kommunen aviserat om att den ska göra.

Pensionärernas riksorganisation (PRO) i Uppsala rasar över äldrenämndens beslut att eventuellt ta bort äldreombudsmannen.

– Hon har varit ett fristående språkrör för enskilda individer i kommunen i 17 år, den nya organisationen för äldre kommer inte att vara det på samma sätt, säger Sören Gozzi, ordförande PRO Uppsala Fålhagen.

Äldrenämnden klubbade nyligen igenom beslutet. Istället ska en ny samordning för projektet Äldrevänlig stad göras, med två heltidsanställda.

Sören Gozzi fortsätter:

– Det är inte lätt att lotsa i kommundjungeln, särskilt inte om du är drabbad av demens eller liknande. Äldreombudsmannen har varit till stor hjälp och man har kunnat vara anonym när man hört av sig.

Äldreombudsmannen har idag uppgiften att föra personer över 60 års talan i kommunen. Om kommunstyrelsen röstar igenom beslutet som sista instans i december kommer den rollen istället ingå i en ny samordning för projektet Äldrevänlig stad med två heltidsanställda som finansieras av externa bidrag.

Är det här ett hot mot demokratin för de äldre?

– Ja det får man allt säga, säger Gozzi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.