Bilder inifrån tåget visar blodigt kaos från knivattacken. Polisen förhör nu de 80 vittnen som såg vad som hände. Foto: Stefan Johansson

En person knivskuren på tåg

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-års åldern knivskars på ett tåg mellan Stockholm och Hallsberg på lördagskvällen. Vittnen kunde senare peka ut en man i 25-årsåldern som greps av polis. Han är nu anhållen, på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.

Den knivskurne mannen vårdas på sjukhus med allvarliga skador, men läget är stabilt.

Tåget lämnade Stockholms central mot Hallsberg 19:25 på lördagskvällen. Knappt en halvtimme senare, 19:49, kom larmet till SOS Alarm om att en person ska ha knivskurit en annan person på tåget.

Tåget stoppades vid tågstationen i Bålsta.

Där fördes mannen av tåget med stickskador i magen och togs med intensivvårdshelikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Enligt ett pressmeddelande från sjukhuset är mannen allvarlig skadad, men läget är stabilt.

Efter iakttagelser från vittnen kunde polisen gripa en person i nära anslutning till platsen. Han är förd till polisstationen. På söndagen anhölls mannen på sannolika skäl misstänkt för mordförsök, vilket är den starkare misstankegraden.

Bråk om biljett

Enligt vittnesuppgifter till både Aftonbladet och Expressen ska händelsen ha utlösts av att mannen inte ville betala för biljetten. När en annan passagerare opponerade sig drog mannen kniv och skar honom i sidan.

Många vittnen

Enligt polisens ledningscentral var det ett 80-tal människor ombord på tåget. Många blev alltså vittne till händelsen och flera är chockade och tas om hand.  Flera förhörs också av polisen för att få större klarhet i vad som har hänt.

– Det är mycket personer i rörelse som vi måste prata med, sa Matilda Isaksson, RLC-befäl Region Mitt, till SVT Nyheter på lördagkvällen.

Chockad personal

Passagerare på tåget hänvisades till nästa tåg mot Hallsberg, som gick ett par timmar senare, meddelade SJ:s pressjour.

Personalen på tåget där knivdådet ägde rum är tagna ur tjänst.

– De är självklart chockade, säger Anders Edgren på SJ:s pressjour till SVT Nyheter.

Trafiken igång

Polisen har tagit tågvagnarna i beslag och ekipaget kommer att flyttas.

Vid 22-tiden var tågtrafiken förbi Bålsta i gång igen, uppger Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.