Tar upp det jobbiga och tabubelagda

Publicerad

Akademiska sjukhuset driver en podcast som heter ”En podd om cancer”. Gäster bjuds in och berättar om sina livsöden som lyssnare tar del av.

Under onsdagen gästade Pamela Andersson podcasten och intervjuades av programledaren Lotten Blomqvist. Hon drabbades av en hjärntumör för sex år sedan och berättade sin historia.

– Jag bestämde mig för att vara ganska öppen om det jag varit med om eftersom så många drabbas av cancer i dag, en av tre, men alla drabbas, även anhöriga. Det är viktigt att lyfta de här frågorna, säger Pamela Andersson.

”Låg i tiden med podcast”

Lotten Blomqvist har tillsammans med ett team drivit podcasten sedan 2016 och initiativet kom efter att verksamhetschefen Hans Hägglund väckte idén.

– Det ligger i tiden med en podcast och det fanns då ganska få i vården. Jag fick frågan om jag ville driva den, och det var en rolig och bra idé som behövdes.

Hennes förhoppning är att personer i liknande situationer kan känna igen sig och känna en styrka, samt tro och hopp.

– Vi tar även upp ämnen som kan vara tabubelagda och som kan kännas jobbiga att prata med anhöriga om. Det blir en väldigt nära, intim stund med den som pratar. Man har personen direkt i örat och känner att man är med i den här berättelsen, säger Lotten Blomqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.