En ”urban bäver” på rymmen

Uppdaterad
Publicerad

En bäver är lös i centrala Enköping. Hittills har den gnagt sönder ett tiotal träd, varav nio stycken är kommunens egna parkträd.

Trots det verkar ingen ha sett den. Och inte ens hos kommunen vet man särskilt mycket om den.

– Vi vet att det är en av mälardalens mest kända i alla fall. En riktigt urban bäver, kanske heter den till och med Urban, säger Enköpings kommunekolog Anders Lindholm och skrattar.

Dras till vattendrag

Enligt honom det inte särskilt konstigt att en bäver kommit in i centrala Enköping. Finns det vattendrag så kommer den förr eller senare.

Och just nu när stora delar av Enköpingsån är istäckt är det bråda dagar för bävern att samla mat från träden inför vintern. Kommunen har hittills satt upp hönsnät kring vissa parkträd för att förödelsen inte ska fortgå, men i övrigt tar man händelserna med ro.

– Vi omvärldsbevakar och tar en tur runt ån på daglig basis, säger Anders Lindholm.

Kan det bli aktuellt med skyddsjakt?

– Det är ju en samvetsfråga. Och en ekonomisk fråga. Går den bärsärk kan det bli aktuellt men just nu avvaktar vi, säger Anders Lindholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer