Hanna Liljehag, informatör på Uppsala tjej- och transjour Foto: Andreas Arnberg/SVT

”Okunskap leder till diskriminering av transpersoner”

Publicerad

Det är främst okunskap som leder till transfobi och förtryck av transpersoner, det menar Uppsala tjej- och transsjour som under veckan lyft fram transpersoners personliga berättelser.

”Vi är en liten grupp människor, och ni kanske inte förstår oss. Men vi är era medmänniskor och tro mig när jag säger, att vi är mer obekväma än ni när ni beklagar er på hur svårt det är att anpassa er.”

Så skriver en av de fem personer med skilda erfarenheter som har fått skicka in sina personliga berättelser till Uppsala tjej- och transjour. Berättelserna är publicerade på jourens sajt, och är en del i arbetet att öka kunskapen om transpersoner under Transgender Awareness Week.

– Vi måste synliggöra, utbilda och uppmärksamma i ett första steg för att motverka de transfobiska strukturerna, säger Hanna Liljehag, informatör på Uppsala tjej- och transjour.

Hör mer från Hanna Liljehag om varför den här veckan är så viktig i klippet.

Transgender Awareness Week:

Transgender Awareness Week är en internationell vecka som finns för att hylla och uppmärksamma transpersoner

men även för att synliggöra det förtryck som gruppen transpersoner utsätts för.

Veckan leder fram till Transgender Day of Remembrance som årligen infaller den 20 november.

Då hedras minnet av transpersoner som har dött till följd av transfobiskt våld och diskriminering.

Källa: Uppsala tjej- och transjour

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.