Staten har avsatt 1,5 miljarder kronor till Lärarlönelyftet denna hösttermin. När Skolverket sammanställt skolhuvudmännens rekvisitioner står det klart att drygt 90 procent av pengarna kommer att användas. Sammanställningen visar också att ungefär 65 000 lärare som bedöms som ”särskilt kvalificerade” får ett extra lönepåslag i storleksordningen 2 500 till 3 500 kronor.
– Det är ett positivt resultat att så pass många söker, trots den korta tid som många upplevt att de haft. Det är en ganska grannlaga uppgift att utse de lärare som ska ha del av lärarlönelyftet. Det kräver ganska mycket jobb av kommunerna och enskilda huvudmän, som bara haft några månader på sig, säger Joakim Feldt, chef för Skolverkets handläggningsavdelning till TT.
Obehaglig överraskning
Men fyra kommuner – Enköping, Eskilstuna, Ulricehamn och Älvkarleby – samt 121 fristående skolhuvudmän har av någon anledning inte begärt sin del av kakan.
I Enköping kommer beskedet som en obehaglig överraskning. Där har man räknat med 10,8 miljoner kronor för hela läsåret, och nu missat hälften – 5,4 miljoner kronor – för höstterminen.
– Det stämmer nog inte, säger förvaltningschef Frank Stoor efter en stunds tystnad.
– Vi har haft fullt sjå att fördela pengarna och det vore katastrof om vi inte fick dem, säger Frank Stoor.
Påminnelser utskickade
Skolverket konstaterar att påminnelser gått ut till huvudmännen att söka.
– 286 kommuner har ju uppenbarligen hörsammat detta, säger Joakim Feldt.
Vad kan de huvudmän som missat att begära sin del av potten göra?
– Då är de välkomna att komma in med nästa rekvisition som är under våren. Men de missar pengarna för andra halvåret 2016, säger Joakim Feldt.
Lärarlönelyftet
Lärarlönelyftet innebär att staten tillför skolhuvudmännen 3 miljarder kronor per läsår, eller 1,5 miljarder per termin.
Pengarna ska användas till att höja lönerna för ett urval särskilt skickliga lärare med i genomsnitt 3 000 kronor i månaden. Ökningen ligger utanför den ordinarie lönerevisionen.
Omkring en tredjedel av lärarna beräknas ta del av lärarlönelyftet.
I den första omgången har närmare 1,4 miljarder kronor begärts ut, motsvarande drygt 90 procent av pengarna.
Kommunerna har begärt ut nästan 1,15 miljarder kronor (93 procent av aktuell pott) och de fristående skolhuvudmännen 220 miljoner kronor (83 procent av aktuell pott)
Källa: Skolverket