Arkiv. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Enköpings ehec-utbrott kan ha kopplingar till västkusten

Publicerad

Region Uppsalas smittskyddsenhet utreder nu huruvida det utbrott av ehec som drabbat Enköpings kommun kan ha kopplingar till utbrott på västkusten. Samtidigt har siffran nu ökat till omkring 40 bekräftade fall av insjuknade i kommunen.

Utbrottet drabbade Enköpings kommun under början/mitten av juli och kulminerade i slutet av månaden. Koffsanbadet i Enköping pekades ut som den misstänkta källan till utbrottet.

– Det har inte helt klarlagt än, men vi misstänker det utifrån de insjuknades information, säger tillförordnad smittskyddsläkare Johan Nöjd.

Den 27 juli var det omkring 20 bekräftade fall av insjuknade. Nu är siffran upp emot det dubbla – 40 fall. Huruvida fallen kommer ifrån samma smitta är inte helt klarlagt än, men mycket tyder på det enligt Smittskyddsenheten.

– Vi har inte så många utbrott i Sverige under ett år faktiskt. Och detta utbrott har kommit under juli i kommunen, vilket kan vara en indikation att det är samma källa. Men vi vet med säkerhet inom några dagar.

Kopplingar till västkusten

I och med utbrottets karaktär har Smittskyddsenheten, tillsammans med Folkhälsomyndigheten, börjat utreda huruvida utbrottet kan ha kopplingar till västkusten.

– Omkring 20 är insjuknade där. Under samma tidsperiod.

Hur går det till?

– Det kan från början röra sig om smittad mat som levererats över hela Sverige till exempel. Smittan kan sen hamna i till exempel Koffsanbadet genom att ett barn eller liknande helt enkelt gör ifrån sig i vattnet.

– Också djur kan vara smittobärare, fortsätter han.

Hur kommer det sig att man med säkerhet inte har hittat källan än?

– Den kan ligga temporärt i vattnet och sen försvinna. Det är så det fungerar.

Enligt Johan Nöjd har inga nya fall inrapporterats sen efter slutet av juli.

Så skyddar du dig

  • Tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur eller andra idisslare, som till exempel får och getter
  • Smaka inte på rå köttfärs
  • Genomstek köttfärsen ordentligt. Ehec-bakterier dör snabbt vid ca 70 grader.
  • Skölj grönsaker ordentligt
  • Var noga med att tvätta händerna efter att du har tagit i rått kött
  • Använd olika skärbrädor och knivar till rått kött och grönsaker
  • Drick inte opastöriserad mjölk och ät inte färskost gjord på opastöriserad mjölk

Källa: Region Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.