Foto: TT

Enköpings kommun hotas av miljonböter

Uppdaterad
Publicerad

Enköpings kommun hotas av flera viten på upp till sammanlagt omkring 10 miljoner kronor. Bakom föreläggandet står kommunen själva och anledningen grundar sig i kommunens undermåliga dricksvattenanläggningar.

Det är kommunens miljöavdelningen, som genom miljö- och byggnadsnämnden har förelagt kommunen, då avdelningen menar att kommunens underhåll av dess dricksvattenanläggningar inte håller måttet.

– Det handlar om generellt underhåll, säger Linda Jacobson chef för miljöavdelningen vid Enköpings kommun.

Föreläggandet är ett sätt att säkerställa att kommunens anläggningar för att producera dricksvatten följer de lagkrav som finns. I föreläggandet finns en rad punkter, av olika dignitet, som måste åtgärdas av kommunens vatten- och avloppsavdelningen inom senast 1,5 år.

Skadedjurskontroll måste bli bättre

Miljöavdelningen vill till exempel att kommunens rutiner kring skadedjurskontroll stadgas upp.

– De har haft rutiner, men inte tillräckligt bra tycker vi. Vi vill att det ska göras kontroller någon gång varje vecka till exempel. Sen utöver det så handlar det också om anläggningarnas konstruktioner: fysiska skydd till exempel så att risken att dricksvattnetkontamination minskar. Också att man ska ha skyddsbarriärer, alltså reservlösningar om vattnet förorenas.

Vilka anläggningar handlar det om?

– Vi har i föreläggandet valt att fokusera på de två stora anläggningarna i kommunen. Sen finns det flera mindre, men de som är aktuella nu är de största.

Från kommunens vatten- och avloppsavdelningen uppger man att man är medveten om problemet sedan tidigare.

– Det stämmer att våra anläggningar är gamla och slitna, uppger Danielle Littlewood som är chef för vatten- och avloppsavdelningen vid Enköpings kommun i en skriftlig kommentar till den egna kommunen.

– De påtalade bristerna är däremot inte nya och vi har haft dem under lupp en längre tid. Vi har planerat för de här åtgärderna under en tid, fortsätter hon.

Miljonbelopp

Sammanlagt rör det sig om hot om viten på upp till 10 miljoner kronor som nu hänger över kommunen.

– Den sista punkten ska vara åtgärdad innan maj 2019, men sen ska andra punkter vara åtgärdade före det datumet också. Den som är närmast i tid är under våren 2018, säger Linda Jacobson, chef för miljöavdelningen vid Enköpings kommun.

Att det handlar om ett föreläggande gentemot den egna kommunen uppger Jacobson inte är ovanligt.

– Vi behandlar kommunen som vilken aktör som helst. Sen kan jag förstå att vitesförelägganden kan skapa oro hos de som får dem.

Enligt Jacobson finns det i nuläget dock inget överhängande hot för kommuninvånarna.

– Det handlar snarare om risker.

Åtgärderna, tidsspannen och viteshoten:

Vånsjöbro vattenverk och Munksundets vattenverk

1. Upprätta anslutningspunkt på respektive vattenverk för en mikrobiologisk barriär samt att ha minst en fungerande mobil mikrobiologisk barriär i beredskap. Punkten förenas med ett vite på 500 000 kronor på anslutningspunkten för respektive vattenverk samt 600 000 kr för den mobila barriären. Detta ska vara klart senast den 30 april 2018.

Vånsjöbro vattenverk

2. Byta samtliga distributionspumpar, installera frekvensstyrning, byta rörgalleri, pumpfundament samt installera en fungerande mikrobiologisk barriär i form av UV-filter i vattenverket. Detta ska vara klart och UV-filtret i drift senast den 31 december 2018. Punkten förenas med ett vite på 3 500 000 kronor.

3. Rengöra och måla golv, väggar och tak på övervåningen samt i källarutrymmet, åtgärda och ta bort överflödiga vattenkranar, ta bort avloppsledning från toalett, sätta igen fönster, åtgärda fukt vid rörgenomföringar i taket och se över ventilation i källarutrymmet för att undvika kondens. Detta ska vara klart senast den 31 maj 2019. Punkten förenas med ett vite på 4 000 000 kronor.

4. Upprätta och bibehålla en fungerande skadedjurskontroll på samtliga fyra brunnar, reservoar och vattenverk som förhindrar skadedjursangrepp på brunnskonstruktionerna, reservoaren och vattenverket, samt dess skydd.

Skadedjurskontrollen ska ske av extern firma tillsammans med drifttekniker, varannan månad. Kontrollen ska dokumenteras skriftligt och den ska kunna visas upp för tillsynsmyndigheten på dess begäran. Punkten förenas med ett löpande vite på 10 000 kronor för varje tvåmånaders period som kontrollen inte sker. Beslutet börjar gälla från och med januari 2018.

5. Kontroll av de fyra brunnarna samt reservoaren ska ske minst en gång i veckan. Kontrollen ska göras av inläckage, tätning av foderrör och ventilationsrör, spår av skadedjur i brunnen, reservoaren eller i överbyggnad samt kontroll av fällor och bete. Skadedjurskontrollen ska utföras av personal med tillräcklig kompetens inom området. Brister som upptäcks ska hanteras omgående. Kontrollen ska dokumenteras skriftligt och den ska kunna visas upp för tillsynsmyndigheten på begäran. Punkten förenas med ett löpande vite på 20 000 kronor för varje månad som kontrollen inte utförts i rätt omfattning eller på rätt sätt. Beslutet börjar gälla från och med vecka 1 i januari 2018.

6. Förhindra oönskat inläckage genom att åtgärda brunnskonstruktioner som är i dåligt skick och installera skalskydd. Punkten förenas med ett vite på 1 000 000 kronor. Detta ska vara klart senast den 31 augusti 2018.

Källa: Enköpings kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.