Här påbörjas rivningen av Enköpings kommunhus

Publicerad

Rivningen av kommunhuset har börjat i Enköping. Personalen flyttade därifrån för fyra år sedan på grund av allvarliga skador i byggnaden – nu letar kommunen efter nya lokaler.

Grävmaskinerna har börjat plocka ner de olika delarna av Enköpings kommuns gamla fastighet på Kungsgatan 42. De omfattande skadorna i huset, till exempel mögel, gjorde att över 200 medarbetare flyttade ut redan 2018.

– Just nu är vi utspridda i andra byggnader, men tanken är att vi ska kunna hyra in oss någonstans där hela kommunens verksamhet kan sitta, säger Katarina Härner, fastighetschef på Enköpings kommun.

Rivningen försenades fyra år

Rivningsarbetet har dröjt på grund av bland annat ett skyddsrum som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) behövde avveckla i somras. Nu säger Katarina Härner att arbetet ska hålla på ungefär sex månader och hon hoppas att det inte blir besvärande för de boende i området.

Vad har hänt med allt som fanns i byggnaden?

– Vi har återanvänt så mycket som möjligt. Det senaste har varit vissa stora glaspartier som har hamnat i en av kommunens skolor.

Planer för det nya huset

Enköpings kommun söker nu efter en privat fastighetsägare som kan hyra ut en passande byggnad i centrum. Målet är att kunna flytta in i ett nytt kommunhus år 2025.

Än så länge har kommunen inga planer för tomten där det gamla huset har stått.

I klippet: Se rivnigsarbetet i centrala Enköping och hör mer om planerna .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.