Enköpings nya styre: Alliansen styr tillsammans med Miljöpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart hur det nya styret i Enköping ser ut. Under de kommande fyra åren blir det Alliansen och Miljöpartiet som tillsammans tar makten i Enköping.

– Första kontakten med Miljöpartiet togs redan dagen efter valet, säger Ingvar Smedlund (M), ny ordförande i kommunstyrelsen i Enköping.

Vid kommunfullmäktige under måndagen röstades den nya femklövern fram. Det blir alltså Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet som tillsammans bildar den nya ledningen i Enköping.

Moderaternas Ingvar Smedlund valdes till kommunstyrelsens ordförande.

– Det har varit förhandlingar under tre veckors tid, många idéer har stötts och blötts, säger han.

”Kommer att krävas extra fotarbete”

Blev du förvånad att Miljöpartiet ville ingå i ett styre med Alliansen?

– Nej, kommunalpolitik handlar mycket om personkemi. Nu har vi suttit alla fem och jobbat under en veckas tid och det har varit väldigt bra samtal. Prestigelöst och lösningsorienterat. Men det kommer att krävas extra fotarbete. Det är svåra situationer, det kommer att krävas kompromisser, säger Ingvar Smedlund (M).

Helt ny på posten som kommunalråd blev Ulrika Ornbrant från Centerpartiet, hon blir förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Även Jesper Englundh, Socialdemokraterna, blir ny på posten som oppositionsråd.

Alla tre blir kommunalråd på heltid.

Smedlund om rikspolitiken: ”Har grävt ner sig i skyttegravar”

Ingvar Smedlund tror att det är betydligt lättare att nå en blocköverskridande lösning på kommunal nivå, jämfört med de förhandlingar som just nu pågår i riksdagen.

– Absolut, det är helt andra frågeställningar. Vi har ett prestigelöst förhålningssätt. Det är ett givande och tagande på annan nivå. På riksdagsnivå är det mycket mer prestige, där har man grävt ner sig i skyttegravar. Det har inte vi gjort, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.