Foto: SVT

Enköpingsgropen köps tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om tomten där stadshotellet tidigare stod i centrala Enköping, har under många år varit infekterad. Nu har kommunfullmäktige fattat beslut om att köpa tillbaka tomten för 11,6 miljoner kronor.

Under måndagen beslutade kommunfullmäktige i Enköpings kommun att köpa tillbaka stattomten, eller som den också kallas, Enköpingsgropen. Med 28 röster för och 23 röster mot ett köp beslutades det att tomten köps tillbaka för 11,6 miljoner kronor. Det har sedan försäljningen till det privata byggföretaget PEAB i april 2000 varit många turer gällande vad som kan byggas på tomten.

Utgrävning

En av anledningarna till att frågan om tomten har varit infekterad är den arkeologiska utgrävning som måste göras innan ett nytt byggprojekt kan påbörjas. Till Enköpings-Posten säger Nystart Enköpings kommunalråd Anders Wikman, att kommunen med återköpet tar ansvar för tomten och att utgrävningen inte kommer att vara ett hinder.

 – Vi ser inte den arkeologiska utgrävningen som hinder. Här handlar det i stället om att vi tar ett ansvar som också innebär att vi säkerställer en del av vår historia.

Beslutet

I frågan om tomtköpet röstade 28 ledamöter för, och 23 ledamöter mot att tomten köps tillbaka av kommunen. Socialdemokraterna, Nystart Enköping, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade för och Moderaterna, Liberalerna, Centern och Sverigedemokraterna röstade mot att kommunen köper tillbaka tomten.

Dialog om framtiden

Exakt vad som kommer att byggas på tomten är inte beslutat än, men en majoritet av ledamöterna i kommunfullmäktige röstade ja till ett förslag att där kommunens medborgare får tycka till om tomten i en medborgardialog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer