Enorma mängder mygglarver – men plågan har stött på patrull

Publicerad

På grund av de våta markerna och översvämningarna – efter vårfloden – har mängder av mygglarver siktats i Norduppland. Men myggplågan väntas inte slå till uppger myggforskaren Jan Lundström.

Både översvämningmygg och skogsmygg. På grund av de naturliga översvämningarna och de våta skogsmarkerna ligger nu stora mängder mygglarver och väntar på att bli flygfärdiga myggor.

– Det rör sig om enorma mängder, säger Jan Lundström, myggforskare vid Uppsala universitet.

Just områdena i Norduppland är speciellt gynnsamma för myggorna uppger Lundström.

– De flacka partierna i terrängen skapar naturliga översvämningsområden. Översvämningarna behöver heller inte vara regelbundna, de kan vara oregelbundna.

Från tiotusentals till tiotal

Men just den boom av myggor som setts tidigare år väntas dock inte i år. Detta eftersom myggbekämpningen nu är igångsatt.

– År 2000 uppmätte vi 23 000 myggor i våra fällor i Österfärnebo. I fem år i rad har vi nu haft 19. Inte 19 000 utan 19.

– Anledningen till att man bekämpar är enkel. Antingen kan man bo i dessa områden eller så kan man inte. Så stor skillnad är det, säger Jan Lundström.

Från myggbekämparnas sida pågår just nu kartläggning om var det finns mest larver. På fredag väntas helikopterbombningen av områden börja.

– Under fredag eftermiddag kommer helikoptern. Det är ett intensivt arbete framöver nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer