Foto: Maria Rudin

Ensam sälunge irrade sig upp på land i Öregrund – fångades på film

Uppdaterad
Publicerad

Maria Rudin väntade på färjan till Gräsö på torsdagskvällen då hon fick oväntat sällskap – en liten sälunge kröp runt på parkeringen i Öregrund.

– Den tittade på mig och när jag backade så började den gnälla och hasade efter mig, säger Maria Rudin.

Eftersom det var en bit till vattnet och ungen verkade ensam så började hon ringa runt för att få veta vad hon skulle göra.

– Jag blev ju orolig för den, djurbarn gör ju liksom något med en.

Hon tog några bilder på sälen och la upp dem i Gräsöbornas grupp på Facebook.

– Jag fick svar direkt från människor som varit med om liknande saker och som konstaterade att det var bäst att låta sälungen vara, och det var nog rätt – för när vi mjukt försökte mota ned den mot vattnet så fräste den och verkade rädd, säger Maria Rudin.

Fångades på film

Mattias Heldesjö var också på plats och lyckades fånga sälungen på film när den tog sig ned i vattnet igen.

– Vi hade stannat till för att titta på solnedgången och då var sälungen fortfarande på land. Men efter en stund så tog den sig ned till vattnet och simmade iväg i det fina ljuset, säger han.

Att sälungar tar sig upp på land är inte ovanligt, enligt Mikael Larsson, naturbevakare på Länsstyrelsen. Och det finns en trolig förklaring:

– Det har varit en mild vinter med dåliga isar så då har den säkert fötts på land. När de föds på isen blir de mer vana vid vattnet och håller sig där. Men är kutarna vana vid land så kan de bli lite förvirrade, säger Mikael Larsson.

Kan bli arga

Sälungar är bara tillsammans med sin mamma några veckor, sedan får de klara sig själva. Och då kan de bli lite ensamma, men klarar sig i regel bra och kan fånga fisk. Den som hittar en ensam sälunge långt ifrån vattnet kan ringa polisen eller kommunen.

– Då kan en viltvårdare hjälpa till och flytta ungen om det behövs – men de kan bli ordentligt arga och har vassa tänder, säger Mikael Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.