Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Privat

Linda fick barn på egen hand – nu donerar hon sina ägg

Uppdaterad
Publicerad

Fem år har gått sedan ensamstående kvinnor fick rätt till assisterad befruktning via regionerna. Linda Johansson är en av kvinnorna och hon är i dag mamma till två barn. Nu ska hon donera sina ägg för att hjälpa fler som vill skaffa barn genom assisterad befruktning.

Linda Johansson från Kungsör utreddes och godkändes för assisterad befruktning i Uppsala. På grund av den långa väntetiden åkte hon till Danmark för regionfinansierad behandling och fick två barn på egen hand.

– Det har sedan länge varit en möjlighet för par att genomgå assisterad befruktning, så jag tycker det ligger rätt i tiden att även kvinnor har den rättigheten. 

Sprider kunskap på sociala medier

I dag driver Linda Johansson facebookgruppen ”Mamma på egen hand” där ensamstående mammor kan få svar och diskutera frågor gällande assisterad befruktnig. 

– Även jag gick med orostankar, som många andra kvinnor delar i den här processen. I gruppen är vi över 2 000 kvinnor som delar samma längtan och resa, säger Linda Johansson och forsätter:

– Det som kan bli bättre är om kunskapen inom vården ökar kring den här processen. Till exempel att en donator och en pappa inte är samma sak.

Vill ge tillbaka genom äggdonation

Nu genomgår Linda Johansson en utredning på Carl von Linné- kliniken i Uppsala för att bli godkänd som äggdonator.

– Jag har ju blivit mamma tack vare att en person osjälviskt valt att donera sina sädesceller. Och under processen började jag drömma om att få ge tillbaka den gåvan jag har fått, säger Linda Johansson.

Fakta assisterad befruktning

  • Den 1 april 2016 trädde lagen om assisterad befruktning för ensamstående kvinnor i kraft 
  • Två vanliga metoder är insemination där donerade spermier injiceras direkt i kvinnans livmoder, eller provrörsbefruktning (IVF) där äggen befruktas utanför kroppen för att sedan föras tillbaka in i livmodern. 
  • Sedan den 1 januari 2019 är det även lagligt med dubbeldonationer, där kvinnan får såväl donerade spermier som ägg. 
  • Enligt SKR ska regionerna erbjuda tre IVF-behandlingar eller sex inseminationer och behandlingen ska starta innan kvinnan fyllt 40. Kvinnan genomgår också en särskild utredning om medicinska, psykologiska och sociala förutsättningar. 
  • Totalt inleddes 2 237 behandlingar med insemination 2018, enligt den senaste årsrapporten från Nationella kvalitetsregistret för assisterad befruktning. Drygt 45 procent av dem gällde ensamstående kvinnor.

Källa: Regeringen, SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.