Från i sommar hyrs det gamla fiskartorpet på ön Röllingen ut. Mona Loberg och P-O Borgestig är engagerade i uthyrningen. Foto: SVT

Ensamt fiskartorp hyrs ut på ö i Mälaren

Uppdaterad
Publicerad

Den som vill testa att bo i ett ensamt hus på en ö kan hyra ett gammalt fiskartorp på en ö i Mälaren under sommaren. Det tvåhundra år gamla huset höll på att förfalla men räddades.

Det puttrar om båten när vi tar oss från fastlandet till ön Röllingen i Mälaren, sydöst om Enköping. Den bildar tillsammans med två mindre öar ett naturreservat lika stort som ungefär 250 fotbollsplaner. Ett ensamt fiskartorp från början av 1800-talet är det enda huset som finns kvar på Röllingen och ett tag såg det ut som att även det skulle rivas.

– Det var ganska murket överallt, säger P-O Borgestig, förvaltare vid länsstyrelsen i Uppsala län.

Renoverats i 1900-talsanda

Men länsstyrelsen bestämde sig för att torpet skulle bli kvar och för ett år sedan började torpet renoveras. Nu är det klart och det är inrett med färger och material som ska påminna om första halvan av 1900-talet. Tanken är att allmänheten kan korttidshyra det under sommarhalvåret.

– Vi ville vissa för allmänheten hur ett torp såg ut i början av 1900-talet och vi vill att människor ska ha möjlighet att sova över här och besöka naturreservatet. Det är inte så många sådana här ställen som finns kvar längre och de blir oftast privatägda men det här torpet är till för alla helt enkelt, säger P-O Borgestig.

Även miljön runt torpet har fått sig ett ansiktslyft och länsstyrelsen hoppas att fler ska besöka ön, som är öppen för alla, inte bara för de som hyr torpet.

– Vi har rustat markerna runtomkring torpet och öppnat upp dem och fått tillbaka bete och slåtter igen.

Lokala fiskare hyr ut

Det är Ivan och Mona Lobergs fjällkor som hjälper till att hålla landskapet öppet ute på Röllingen. De är lokala fiskare och det är de som kommer att hyra ut torpet på uppdrag av länsstyrelsen. Och Mona Loberg har ett extra gott öga till huset eftersom hennes släktingar tidigare bott där. Hon är nöjd över att det snart kommer att hyras ut och tror att fler kommer att besöka torpet.

– Det tillhör ju allmänheten och nu är det tillgängligt för allmänheten, säger Mona Loberg.

SE HELA KLIPPET HÄR: Ensamt fiskartorp hyrs ut på ö i Mälaren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.