Hör vad hon tror det beror på i klippet ovan. Foto: SVT

Entreprenören Josefin: ”Är det fel på min idé eller mig?”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalaentreprenören Josefin Liljeqvist upplever att kvinnor har svårare att få finansiering än män. Ett exempel på detta är att hon och hennes manliga sambo fick olika frågor under finansieringsrundan.

Enligt Josefin Liljeqvist var det skillnad i hur hon och hennes sambo bemöttes under början av deras karriär. Hon upplevde helt enkelt att hon togs på mindre allvar än hennes sambo av det finansieringsinstitut som då var på tal.

– Hans frågor var kopplade till budget och framtiden och mina till mitt utseende och när jag skulle få barn eller vara barnledig trots att jag inte ens ville ha barn, säger Josefin Liljeqvist.

”Kön ska inte påverka affärsidén”

Josefin Liljeqvist har ägnat sig åt sitt hållbara modebolag sedan år 2015. Hon är yrkesverksam i Uppsala och har i dag fått in kapital från investerare. Men vägen dit har inte varit enkel.

– Jag vet inte tror inte jag känner någon kvinna som startar bolag samtidigt som mig som tagit in kapital. Majoriteten av män som jag känner har tagit in kapital under tiden, säger hon.

Hör vad hon tror det beror på i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.