Hör mer om de upplevda skillnaderna i klippen ovan. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Enkät visar: ”Svårare att få företagsfinansiering som kvinna”

Uppdaterad
Publicerad

Över 80 procent av 21 kvinnliga entreprenörer från Uppsala anser att det är svårare att få finansiering som kvinna, visar en ny enkät som SVT Nyheter Uppsala tagit fram med hjälp av Entreprenörden.

– Män får inte alls samma frågor, säger Klara-Maria Mach, vd på Entreprenörden.

Enkäten som SVT Uppsala tagit fram med hjälp av Entreprenörden riktar sig till kvinnliga företagare i Uppsala. Majoriteten av dem svarade att de upplever att män har enklare att få finansiering än kvinnor.

– Många kvinnor har ett brustet förtroende till sina banker och andra finansieringsinstitut därför man kanske sprungit in i flera stängda dörrar, säger entreprenören Maria Mattson Mähl som arbetat med att stötta andra kvinnor under flera års tid.

Tre av tio

Uppsala ligger i riksnittet när det kommer till antalet kvinnor som söker finansiering för sina företag. Det vill säga att cirka 30 procent av företagslånen går till kvinnor och resten till män, uppger Almi som erbjuder olika lån.

– Det betyder inte att kvinnor får mer avslag på sina lånansökan utan färre kvinnor söker finansiering, säger Bengt-Åke Ljudén, vd på Almi Uppsala.

Men kan det vara så att kvinnor för annorlunda frågor än män?

– Nej, det hoppas jag verkligen inte. Det perspektivet [om man är kvinna eller man red. anm.] ska inte ha någon betydelse, säger Bengt-Åke Ljudén.

Hör mer om de upplevda skillnaderna i klippen ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.