Etikettexperten Mats Danielsson säger att bus eller godis ska handla om glädje och inte om tvång. Foto: SVT/TT

Experten om Halloweenbuset: Då har det gått för långt

Uppdaterad
Publicerad

Läskiga kostymer, farliga läten och busringningar. Bus eller godis-promenaden utgör ett tillfälle på året då det faktiskt är tillåtet att busa lite extra. Men hur långt får man egentligen ta buset? Vett och etikettexperten Mats Danielsson har svaren.

Nyligen väcktes frågan om barnens busande i ett lokalt Facebookinlägg. Personen som skrev inlägget fick besök av barn tidigare i veckan. Eftersom hon inte mådde bra öppnade hon inte dörren för barnen. Istället för att gå vidare fortsatte barnen att ringa på dörrklockan.

– De öppnade mitt brevinkast och började kolla in i lägenheten. Till slut började de skrika en massa saker, något i stil med att de visste att jag var hemma och att jag skulle komma och öppna dörren genast.

Genom inlägget hoppas personen nå ut till föräldrar och få dem att tänka till.

– Jag vill att de ska förstå att det finns människor som mår dåligt, och att de ska prata med barnen om att bete sig vettigt och artigt. Det är inte okej att trakassera människor.

”Låt barnen leka”

Buset hör till Halloween, det konstaterar vett- och etikettexperten Mats Danielsson. Men det finns gränser, och det är upp till de vuxna att sätta gränserna och se till att de hålls.

– Låt barnen leka. Men berätta vad som är snälla bus, vad som är dåliga bus och vad man inte får göra, säger Mats Danielsson, vett och etikettexpert.

Hör mer om hur man bör bete sig när man går bus eller godis i klippet ovan.

Det gäller för bus eller godis

Vett och etikettexpertens tips:

  • Undvik alltför främmande människor
  • Ring inte på där utelampan eller pumpan är släckt
  • Bus på fredag – ljus på lördag (alltså fredagen innan Alla helgons dag, i år den 1 november)

Tips på snälla bus:

  • Sätt en p-bot på bilen
  • Sätt en lapp på bilen: ”Till salu för 1 krona”
  • Gnugga frigolit på fönstret så det låter otäckt
  • Tejpa spöken på fönstret
  • Byt ut ”Ingen reklam-tack”-lappen till ”Reklam tack”
  • Tejpa ringklockan så att den ringer konstant

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.