Highland cattle på Bjelkesta gård, Örsundsbro. En av de 600 gårdar som drabbats av sena utbetalningar av jordbruksstöd. Foto: SVT

Ett 20-tal lantbruk har ännu inte fått sina pengar

Uppdaterad
Publicerad

I december väntade hundratals lantbrukare i länet på försenade gårdsbidrag. Men nu har länsstyrelsen betat av de flesta av utbetalningarna.

Miljontals kronor fastnade i vintras på sig väg ut till länets lantbrukare. Förklaringen var dels brist på personal med rätt kompetens hos länsstyrelsen, och dels ett nytt datasystem som Jordbruksverket tagit fram och som hade brister.

Just nu återstår maximalt 20 gårdar i länet som inte fått sitt stöd.

– Vi har betat av allt eftersom och jobbar för att även de sista ska få sitt gårdsstöd för 2017, säger Kristina Jansson, chef för Landsbygdsavdelningen på länsstyrelsen.

Kan det här hända igen?

– Vi jobbar för en långsiktig lösning för de delar vi kan påverka, men datasystemet har vi ingen kontroll över.

Kan de som drabbats få någon kompensation?

– Nej, man har inte rätt till någon ersättning för att man fått vänta. Men vårt mål har hela tiden varit att alla ska få sina pengar så fort som möjligt, säger Kristina Jansson.

Kan stämma länsstyrelsen

En av de drabbade lantbrukarna är Catharina Rudolphson på Bjelkesta gård utanför Örsundsbro. Hon väntade i vintras på över en halv miljon kronor i stöd och tvingades ta banklån för att kunna betala räkningarna. Nu har hon fått det mesta av sina pengar

– Det saknas kanske omkring 100 000 kronor, de säger att jag fastnat i datasystemet. Men jag har kunnat sälja lite spannmål bland annat så det börjar reda upp sig, säger hon.

Enligt Catharina Rudolphson kan den som inte fått sina pengar före den sista juni stämma länsstyrelsen.

– I alla fall vad gäller gårdsstödet, det ska betalas ut mellan december och juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.