Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mio Tastas Viktorsson och Elmer Pollack från Tierplistan ligger bakom en namninsamling för att stoppa kommunen från att släcka ned funktionella lyckstolpar. Foto: Johan Bjernevall

En 30 år gammal plan för gatubelysning skapar förvirring i Tierp

Publicerad

Tierpslistan har startat en namninsamling för att riva upp ett över 30 år gammalt beslut om en plan för gatubelysningen. Men enligt kommunstyrelsens ordförande Sara Sjödal (C) är frågan mer komplicerad än så.

– De vill riva upp beslutet från 1989 – och då blir det ingen belysning förutom på kommunens gator – och det förstår jag mig inte riktigt på, säger Sara Sjödal.

Den gatubelysning som inte uppfyller förutsättningarna från 1989 kommer att tas ner. Det handlar om ungefär 1 500 stolpar och i flera mindre samhällen i landsbygden runt om i Tierps kommun.

– Om vi får igenom en belysningsplan är nästa steg att det finns tydliga riktlinjer och satsningar för belysningen, säger Mio Tatsas Viktorsson som är gruppledare för Tierpslistan. 

”Behöver uppdateras”

Anna Persson, som är chef för tillväxt och samhällsbygnad på Tierps kommun, anser också att beslutet från 1989 borde förtydligas. Därför jobbar tjänstemännen i kommunen med att ta fram en ny belysningsplan.

– Vi ser behov av att uppdatera den, säger hon.

Hur det ska gå till är inte politikerna överens om i nuläget.

Men fram tills att en ny belysningsplan tagits fram – och beslutats med tillhörande budget – gäller det fattade beslutet från 1989.

Hör politikernas olika syn på gatubelysningen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.